Läsaktiviteter
Varmt välkomna till mina nya hemsida, ditt alla mina inlägg som jag har här finns flyttade till den nya hemsidan: www.gullislastips.se
0 Kommentarer
Första boken om Harry Potter kom ut år 1997!
Så måndagen den 26/6-17 kan vi fira Hogwarts tjugoårsdag. Och den 2 maj är det Harry Potter dagen. Så här såg det ut under den månaden som jag startade Harry Potter temat i grundskolans skolbibliotek som jag arbetade för.
Observera att jag själv har gjort trollstaven och golden snitchen. Som jag även beskriver hur jag har gått tillväga.
![]()
Här kan barnen få gissa hur många Bertie Botts Beans det är i burken, detta skulle kunna vara en utslagsfråga i Harry Potter tävlingen. Hur jag tänk och gått tillväga beskriver jag tillsammans med material till Bertie Botts Beans temat här.
Här är självafrågetävlingen tillsammans med länk till svar och mallar till frågetävlingen.
![]()
Här finns ett Harry Potter quize skapat av Raben & Sjögren.
![]()
Det som får flest rätt ska kunna få trollstaven samt få välja ett Harry Potter bokmärke. Alla bokmärken har jag samlat här.
Men eftersom detta är en inlägg om böcker så har jag självklart gjort en sammanfattning av böckerna.
Jag har även samlat på mig lite andra roliga bilder mm kring temat.
Allt material finns att hämta här.
Jag såg även flera tips till Harry Potter utsmyckning i denna länk.
Här har Wylfi skapat söta Hogwarts skyltar.
Till de tre första böckerna i bokserien Harry Potter finns det enskilda lärarhandledning.
![]()
![]()
![]()
Jag måste verkligen tipsa om det helt fantastiska fängslande och magiskt illustrerade Harry Potter böckerna som är baserade på original böckerna.
Handlingen behöver knappast recenseras, utan jag fokuserar på utgåvorna. Utav det sju original titlarna finns idag de fyra första titlarna ute; ”Harry Potter och de vises sten”, ”Harry Potter och Hemligheternas kammare” och ”Harry Potter och fången från Azkaban” och ”Harry Potter och den flammande bägaren”. Samtliga böcker kommer att ges ut i illustrerade utgåvor mellan 2015–2021.
Här ges böckerna om Harry Potter ett nytt liv i och med de vackra illustrationerna, de är perfekta för barn och den nya generationen som vill börja uppleva den fantastiska värld som Harry Potter erbjuder - men på ett lite lättare sätt än genom originalböckerna.
Det här är snygga inbundna böcker som ges ut i stora, generösa format som innehåller många fina och passande illustrationer som passar för högläsning för hela familjen tillsammans med spännande text som är lättläst. Det är Harry Potter böcker som passar utmärkt när barnen inte riktigt är mogna att lämna bilder. I ett enskiltinlägg har jag skrivit mer om dessa illustrerade böckerna. Lästips för sig som gillar Harry Potter böcker!
Många gånger så får man förfrågan på böcker som påminner om Harry Potter böcker.
De kan vara allt från att man läst alla böcker och vill ha något liknade, de är barn som vill läsa böckerna, men att de än så länge är försvåra till att mentorer som ska läsa högt och anser att boken kan vara för svår att förstå för de yngre åldrarna. Dock finns de ny utsläppta illustrerade värk som verkligen passar som högläsningsböcker för de yngre åldrarna, ca 8 år. Nu har jag gjort en bokaffisch med lästips på böcker om man gillar Harry Potter böcker. De flesta av böckerna är bokserier eller trilogier. Men här ser ni framsidan på första delen på boken, med bokserien titel under bokens framsida. Affischen är i storlek A2 som kan vara bra att veta om man ska skriva ut den. ![]()
Ta del av bokrecensioner utifrån böcker som påminner om Harry Potter böcker
Bokserien"Äventyren i Sagofallen" handlar om kampen mellan ont och gott. Med en parallell handling till ett schackbräde, där de svarta och vita pjäserna kämpar mot varandra. Beroende på hur huvudpersonerna klarar sina uppdrag, påverkar det även spelet på schackbrädet. Serien "Äventyren i Sagofallen" kommer bestå utav sammanlagt 7 böcker. Det betyder en bok för varje pjäs i det schackspel som utgjort spelplan för de äventyr som utgår från Sagofallen.
Äventyren i Sagofallen är jättespännande fantasybokserie som är fyllda med äventyr och påminner i stil med Den oändliga historian, Alice i Underlandet och Narnia. Böckerna är fyllda med magi, vänskap, ondska, och fylld med dolda budskap. Här kan ni ta del av den fullständiga bokrecensionen kring alla olika böcker som kommit ut i bokserien Äventyren i Sagofallen.
Här nedan har jag skapat en tillhörande boktrailer till de två första böckerna i serien.
Hinsides trilogin är en lättläst, men välskriven berättelse för de unga fantasyläsarna med ett hjärta för olikheter och mångfald. Det är en bok som är fylld med det ena spännande äventyret efter det andra i en magisk fantasivärld som stundtals kan bli lite skrämmande. Det som står i centrum i den här berättelsen är syskonkärlek, och vad man kan åstadkomma med fantasins styrka.
Det är en otroligt spännande upplösning på en fantastisk serie. Här kan ni läsa mer närmare om denna bladvändare och få chansen att besöka den fantasifulla och magiska världen Hinsides.
Här nedan har jag även skapat en boktrailer utifrån de två första böckerna.
Nevermoor är spännande, magisk, rolig, fantasifull och en alldeles underbar läsupplevelse!
Här får vi följa med till en mystisk värld med inslag av allt man kan önska – spänning, magi, kampen mot det onda, vänner och fiender…
Nevermoor är en värld med magiskt silverstoft, svävande paraplyer, levande skuggor, drakar, troll och en gigantisk pratande katt. Men det är även kampen mot det onda. Boken har en stämning som påminner en hel del om J. K. Rowlings tidiga Harry Potter-böcker, med vissa drag av berättelserna om Ivy Pocket. Här kan ni läsa mer kring denna bok om du vill försvinna bort i fantasins magiska värld. Läsa är ett viktigt inslag varje dag men visst är det fint att uppmärksamma läsningen extra ibland, förhoppningsvis mer än en gång per år! Jag tror att läsningen behöver lyftas ur så många perspektiv, att göra kopplingar till läsningen på olika sätt. Här nedan delar jag en del läsaktiviteter uppdelade i tre blad till kopplat till läsning. Via mitt Skolmagi konto kan ni ta del av denna lista. Exempel på bokaktiviterter som boktips i matsalen från elever, lärare, bibliotekarie via Ikeas ram Tolsby. En sidan är framsidan av boken andra sidan, baksidan av boken eller en kort recension. Gör egna läsbingo via programmet ”Free bingo Cards” där man kan välja tema, svenska och lägga till bilder. Gör korta boktrailers med appen Ripl. Eller varför inte göra en flasmob där lärare och och pedagoger uppmärksammar läsningen och böcker på internationella läsdagen. Läs nedan hur det kan gå till. Gör en röstningsomgång om vilken bok som klassen alternativt vad skolan tycker är bästa boken utifrån högläsningsböcker som man läst under terminen eller som är mest utlånade på skolans bibliotek genom att använda gamla mjölkkartonger som röstnings kartonger. Här kan ni se hur Vallhallaskolan har gjort. ![]()
Gör en Flasmob på nationella läsdagen. Lärarna, pedagoger och rektor går på en angiven tid ut på skolgården och läser tyst i varsin bok i ca 15 min. Kul grej att göra för att uppmärksamma läsning och böcker! Barn- och bokkaraktärer Börja med att arbeta med olika barnbokskaraktärer. Börja med att läsa böcker från olika barnboksförfattare och prata om det olika huvudpersonerna i de olika böckerna. Efter det kan eleverna måla av olika figurer. Ett alternativ är att ta texter från olika gamla böcker som man har till bakgrund som man sätter fast på svart pappersbakgrund. Därefter skär man ut sago- och bokkaraktärer för att sedan svampa med svart färg över text bakgrunden så att det blir snygga schabloner. Det går även att att göra samma sak men med kända barn- och ungdoms författare. Ett annat alternativ är att ha samma bakgrund, sedan klipper man ut barn- och bokkaraktärer i färg och sätter fast med 3D stickers. Boktips - Bokrecensioner När jag gör bokrecensioner, arbetar jag som oftast med appen IMovie och dess olika trailers. (Applestore) (Google play) Dessa gör recensioner mer spännande och lockar på ett annat sätt till läsning. Se en boktrailer nedan samt se alla andra trailers på min YouTube kanal. Med appen eller programet Comi life 3 kan man göra mycket, exempelvis för att både göra snygga recensions bilder, på böcker och dess karaktärer. Se exempel bild på Pax bokaffischen eller Halloween frågorna där jag endast använt appen. ![]()
![]()
Jag har även skapat en PAX tipspromenad med 20 frågor med tillhörande facit. Trailern har jag skapat med film appen Ripl ![]()
![]()
För att en bild exempelvis till ett boktips eller bokrecensionen ska få mer liv och locka mera finns appen Lumyer, där man kan lägga till två effekter till själva bilden. Men man måste se till att bilden får till rätt storlek så att den passar in i Lumyer appen samt ha rätt storlek till Instagram, då använder jag mig av gratis appen eller programmet Canva, där man kan finna flera gratis mallar för rätt ändamål. Med hjälp av appen Headline kan man göra mycket roliga saker, själv tipsade jag eleverna på skolan när skolbiblioteket var fyllt med nya böcker. Om man inte kan läsa så har man svårigheter att lära sig andra skolämnen, därför är läsning viktig, så som läsläxa. Till läsläxan har jag gjort denna mall, som är fritt att använda sig av här. ![]()
![]() Gör egna glassiga glassar som bokmärken. Det som behövd är två kopior av denna mall och en gammal glasspinne som man limmar fast emellan mallarna efter att målat mallen. Vill man att det ska se ut som någon tagit en bit av glassen är det bara att klippa ut så de ser ut som det. Perfekt bokmärke att ha till blivande sommarläsning. ![]() Dessa häftiga bokmärken av eleverna själva. Eleverna ställer sig en och en i roliga och annorlunda ställningar liknade de på bilden nedan. Fotografera och skriv ut bilderna som ni sen laminerar och klipper ut efter personen därefter kan man sätta snören och gör som en tofs i ena ändan som man kan tejpa fast på baksidan av bilden. Det är ingen som kan ta miste på vems bokmärke det är. Den 13 mars uppmärksammar man vikten av att lära sig att använda sig av källkritik när man är ute på internet. Det är viktigt att inte tro på allt man hör och ser, utan alltid granska källorna kritiskt. Spridningen av falska nyheter och ”alternativa fakta” blir allt vanligare, inte minst på nätet. Vi måste alla bli bättre på att kolla upp saker som vi ser och delar i våra flöden – på källkritik helt enkelt. På Kulturhuset i Stockholm uppmärksammar man därför Källkritikens dag den 13 mars tillsammans med Viralgranskaren på tidningen Metro. Måndag 13 mars. För skolklasser under dagen och öppet för allmänheten från klockan 18. Skolpasset mellan klockan 13.30 och 15.00. Ta del av med info om dagen via deras Facebooksida. Med hjälp av tidningen Metro har man tagit fram något som heter Viralgranskaren där de finns massa material kring hur man kan arbeta kring källkritik. Här har jag även samlat material kring arbetet kring källkritik. På sidan Digitala lektioner hittar du färdiga källkritikslektioner för alla grundskolans elever. Det finns lektioner både på introduktionsnivå som ger en grundläggande förståelse för vad digital källkritik är samt fortsättningslektioner med praktiska övningar där eleverna får lära sig hur man kritiskt granskar till exempel webbplatser och bilder. Här finner du lektioner för åk 1-3, åk 4-6 och åk 7-9. Första hjälpen för källkritik på internetFörsta hjälpen för källkritik på internet Vad är syftet med källan? Fundera! Vilken typ av källa? Text Bild Film Ljud Animation I vilket sammanhang är källan publicerad? På Statens mediaråd finns material kring Källkretik. Källkretik på nätet och vad säger barnkonventionen? Är det sant? Nyhetsankaret Anna Ankare tycker själv att hon leder Sveriges bästa nyhetsprogram. Men sanningen är att både hon och reportern Jenny Josefsson gör alla tänkbara misstag. De kollar inte sina källor, blir lurade av företag att göra smygreklam, köper manipulerade bilder, gör nyheter om oviktiga saker och ifrågasätter inte könsdiskriminerande uppgifter. Men hoppet är inte helt ute. I varje program får de vägledning av en okänd sanningsröst och lär sig av sina misstag. De får träffa verkliga experter som hjälper dem att i slutändan få ihop just Sveriges bästa nyhetsprogram. Programmet som hela tiden ställer frågan: Är det sant? Syftet med serien är att eleverna ska förstå hur media fungerar, att uppmana till källkritiskt tänkande och att ge dem en förståelse för sin egen roll som publicister på bloggar och i sociala medier. I sex avsnitt via UR får vi ta del av källkritik, ämnade för 10 - 12 år får vi lära oss mer om källkritik, reklam, nyheter, att fuska med bilder, tjejer och killar i media och att vara på internet. Via den fejkade hemsidan Åsneryd kan man arbeta med källkritik och informationssökande med elever från åk 4. Här berättar Bibblabella hur de har arbetat med hemsidan. Natur och Kultur delar med sig av praktiska tips på hur du tillsammans med din klass (åk 3-6) kan arbeta med källkritik och källor här Materialet är kostnadsfritt och riktar sig för åk 3-6 år. I folder innehåller de lektionsförslag och tillhörande kopieringsunderlag där du får praktiska tips på hur du kan arbeta med källkritik med dina elever. Man kan antingen hämta hem foldern eller beställa hem folders gratis. Skolbibliotekarien på Årstaskolan har skapat en Mikportal. MIKportalen är en sajt där de samlat uppgifter och material för att arbeta med grundskoleelevers medie- och informationskunnighet. MIKportalen är uppbyggd efter läroplanens mål och progression kring informationssökning, källkritik, digitala verktyg och säker kommunikation. Alla dessa delar faller inom ramen för MIK. Här tar de upp vikten av källkritik som riktar sig till de yngre barnen. Även tidningen Bamse tar upp i tidningen Bamse nr 2 (2017) om källkritik och lögner på internet. Samt sidan Serier i undervisningen har tagit fram diskussionsfrågor och annat material kopplat till Bamse tidningen som går att finna här. ![]() Råd 1: Prata med en vuxen. Om du stöter på något på nätet som du funderar över eller oroar dig. Prata med en vuxen om det. ![]() Råd 2: Förklara de roliga. Många vuxna har svårt att förstå varför vissa saker på nätet är roligt - försök förklara för dem! ![]() Råd 3: Man får ångra sig. Tänk på att du alltid har rätt att ångra dig. Även om du har lovat att vara med på något, skicka en bild eller vara vän med någon så kan du alltid ta tillbaka löftet och säga nej. Så känn efter: Känns de här bra i kroppen? Är det här du vill? Om inte: Säg nej. ![]() Råd 4: Anmäl om du blir kränkt! Anmäl om du ser något som du tycker är olämpligt. Ta reda på var och hur man anmäler i den app eller tjänst som du använder. Anmäl absolut om du blir kränkt eller mobbad. Anmäl också om du ser någon annan blir kränkt eller mobbad. Till exemplet om DI ser något rasistiskt. Ta hjälp av en vuxen. ![]() Råd 5: Visa detta. Visa den här artikeln för dina vuxna och be dom läsa. Jag har även skapat en lista på böcker om berättelser och fakta om livet på nätet. Möjligheten finns att själva lägga till fler böcker om man märker av att de saknas någon. Och Barnensbibliotek har tagit fram en affich med böcker med temat ”Livet on Line” Nätpratet ser inte lika ut för alla. För alla är olika. Men oavsett ditt barns ålder och intressen, eller din egen förkunskap, kan du lära dig mycket genom att ställa frågor. Därför har man tagit fram ett batteri med frågekort att använda i samtalet. Frågorna kan ställas av både vuxna och barn, och ni väljer själva hur många kort ni behöver för just ert nätprat.
Bilderna i serierutorna stödjer texten och underlättar barnens ordförståelse. Detta skapar en hunger efter att läsa mer! Serieformatet gör berättelsen tillgänglig för alla, eftersom det erbjuder fler ingångar och passar elevernas olika behov på olika sätt. Böcker i serie är perfekt för barn och ungdomar som kämpar med läsningen. De kommer snabbt in i nästa bok med samma karaktärer, miljö och språk. Detta i sin tur skapar ett bra flyt i läsningen. Forskning visar att serier kan öka läsglädjen hos barn, särskilt hos dem som har lite svårare för att läsa. dessutom visar att läsande av serietidningar får barn att ta sig an mer avancerad text. Forskningen visar också att serier får barnen att lära sig, och använda, mer avancerade ord som de normalt inte skulle använda.
|
![]()
|
Anne Franks dagbok - loggbok och boksamtal.pdf | |
File Size: | 44 kb |
File Type: |
anne_franks_dagbok_-_radioteatern.gdoc | |
File Size: | 0 kb |
File Type: | gdoc |
Fakta om Anne Frank - lärarmaterial.pdf | |
File Size: | 623 kb |
File Type: |
Fakta om Anne Frank - Elevmaterial.pdf | |
File Size: | 612 kb |
File Type: |
![]()
|
Saras vingar - diskussionsfrågor | |
File Size: | 0 kb |
File Type: | gdoc |
Saras vingar - lärarhandledning.pdf | |
File Size: | 1781 kb |
File Type: |
Pojken i randig pyjamas - lärarhandledning | |
File Size: | 102 kb |
File Type: | gdoc |
Vi kommer snart hem igen lärarhandledning.pdf | |
File Size: | 2147 kb |
File Type: |
Bokaffisch till minne av förintelsens offer för 3-15 år | |
File Size: | 317 kb |
File Type: | jpg |
barn_och_ungdomsböcker_till_minne_av_förintelsens_offer_2018.png | |
File Size: | 606 kb |
File Type: | png |
Andra världskriget - historiens blodigaste krig .doc | |
File Size: | 0 kb |
File Type: | gdoc |
MoritZ minne - dramatisering. doc | |
File Size: | 0 kb |
File Type: | gdoc |
Barnen som överlevde förintelsen - dokumentärfilm | |
File Size: | 0 kb |
File Type: | gdoc |
rollformular.pdf | |
File Size: | 3149 kb |
File Type: |
Hjältekort.pdf | |
File Size: | 2889 kb |
File Type: |
Läslov from Gullis lästips on Vimeo.
halvdan_viking_lararhandledning_2013.pdf | |
File Size: | 6931 kb |
File Type: |
vikinga_böcker_affisch.jpg | |
File Size: | 343 kb |
File Type: | jpg |
pax_affisch.jpg | |
File Size: | 316 kb |
File Type: | jpg |
pax_bok_affisch.png | |
File Size: | 390 kb |
File Type: | png |
Juli 2020
Maj 2020
April 2020
Mars 2020
Februari 2020
Januari 2020
Maj 2019
Oktober 2018
Augusti 2018
Januari 2018
Alla
5 Själ Varför Ditt Barn Ska Läsa Grafiska Romaner
Affärssamarbete
Amulet
Andra Världskriget
Andra Världskriget - Historiens Blodigaste Krig
Anne Franks Dagbok Av Anne Frank
Appar
Barnboksveckan
Barnboksveckan Vecka 46
Barnen Som överlevde Förintelsen - Utställningar
Bokaffisch
Bokaffsch
Bokaktiviteter
Boklovsaktiviteter
Bokmärken
Bokrecension
Bokrecensioner
Boktema
Boktips För 12 Till Unga Vuxna
Boktips För 3 Till 12 år
Boktrailer
Bokvecka
Böcker Som Påminner Om Harry Potter Böckerna
Böcker Till Minne Av Förintelsens Offer
Börja Skolan
Davidsstjärnan Av Örjan Persson
Dramaserie
Elias & Agnes Våhlund
Fakta Om Anne Frank Av Tomas Dömstedt
Flocken
Formgivare
Fröken
F Till åk 3
Företag
Företagstrailer
Författare
Förintelsens Minnesdag 27 Januari
Grafiska Serier
Grafisk Formgivare
Grundskolan
Halvdan Viking
Handbok För Superhjältar
Handbok För Superhjältar: Rollspel Av Daniel Lehto
Harry Potter
Harry Potter Bokmärken
Harry Potter Böcker
Harry Potter Dagen 2 Maj
Harry Potter Material
Harry Potter Tema
Harry Potter Temadag
Heder
Häxboken Trilogin
Högläsning
I Fiendens Skugga Av Sue Purkiss
Illustratör
I Rosens Mitt
Karma Och Jonar: Klipptrollet
Katten Nils åker Till Månen
Kolla Källan
Konstnär
Källkretikensdag
Källkritikens Dag 13 Mars
Källkritik Med Bamse
Lasse Majas Sommarlovs Bok
Lektionsmaterial
Link System
Logga
Lärare
Lärarhandledning
Läsaktiviteter
Läslov Aktiviteter
Läslovsaktiviteter
Läslov Vecka 44
Läsläxa
Lästips För Dig Som Gillar Harry Potter Böcker
Lättläst
Manga
Marknadsföringsmaterial
Minnesdag
Monster-Allergi
Monsterportalen
Monstret Frank
Moritz Minne - Dramaserie
Musse & Helium
My Little Pony The Movie
Nationella Läsdagen
Nordiska Väsen
Nosebleed Studio Reser I Den Svenska Historien
Nätsmart
Pax Bokaffisch
Pax Böcker
Pax Geocaching
Pax Ljudvandring
Paxseries
Pojken I Randig Pyjamas Av Johan Boyne
Profilbild
Radio Teatern - Drama För Unga
Reklamtrailer
Sagan Om Turid
Samarbete
Samarbete Med Illustratören Karin Eriksson (Karin Tecknar)
Samarbete Med Illustratören Och Författaren Jenny Lindqvist
Samarbete Med Illustratörer
Samarbete Med Illustratör Och Företag
Samarbete Med Katarina Vintrafors (Vintrafors Design)
Saras Vingar Av Lorenza Farina
Serie Affisch
Serieformat
Serier
Serier I Undervisningen
Siri
Sjöjungfrun Minna Och Den Hemliga Vännen
Skolstart
Skolstarts Böcker
Sofia Z-4515 Av Gunilla Lundgren
Sommarboken
Sommarens Skatter Av Jenny Lindqvist
Svarta Rosor Av Camilla Lagerqvist
Taynikma
Teater
Temadag
Temavecka
Varumärke
Varumärkestrailer
Varumärket Indy Beauty
Waxy Carwash
Vikingaböcker
Vikingaböcker Affisch
Vikingaliv
Vi Kommer Snart Hem Igen
Vi Kommer Snart Hem Igen Av Bob Bonde
Vildmarks-Systrar
Vilse I Trollskogen
Viralgranskaren
Zita I Rymden
Äventyrsgatan Av Linn Sandqvist & Karin Eriksson
Öka Läslusten Med Serier